Arkistot: uratarinat

Uratarinoita Stremetiltä – moniosaaja Petteri

”Armeijaa oli enää hieman jäljellä ja olin viettämässä viikonloppuvapaita Salossa. Olin totutusti nuorena miehenä autolla liikenteessä myöhään ja kävin hakemassa huoltoasemalta kahvin. Jäin katselemaan laskevaa aurinkoa parkkipaikalle autoni viereen. Samalla parkkipaikalle kurvasi pikkubussi, josta astui ulos iloisia ihmisisä jääkiekkopelistä. Sitten yksi herra pyysi minulta kyydin keskustaan kotiin. Otin herran kyytiin ja matkalla tuli puheeksi, että olen metallialalta valmistunut eikä armeijan jälkeistä työpaikkaa ole vielä plakkarissa. Ajomatkalla kävi ilmi, että kyseinen herra on paikallisen metallialan yrityksen toimitusjohtaja. Hän pyysi minua käymään tehtaalla, kun vaan ehdin. Sopivasti olin seuraavana maanantaina lähdössä takaisin Säkylään vasta illalla, joten pääsin käymään hänen juttusilla nopeasti. Silloin sovimme, että aloitan työt heti kotiutuessani armeijasta.”

Näin päätyi moniosaaja Petteri Laaksonen Stremetille töihin yli kymmenen vuotta sitten. Salolainen Petteri kerrytti ensimmäiset kokemukset ohutlevytöistä ammattikoulun kautta työharjoitteluissa Sanmina SCI:llä. Valmistuessaan ammattikoulusta vuonna 2012, hän lähti suoraan armeijaan vuodeksi. Sieltä Petteri tuli suoraan töihin Stremetille yöllisen huoltoasema-ajelun seurauksena.

Petterin työtehtävät ovat monipuolisia ja erilaisia, kuten hiontaa, kierteytystä, prässäystä, kokoonpanoa, kulmien muovausta, holkitusta, hitsausta ja pistehitsausta. Pääasiallinen työtehtävä on kuitenkin mankelointi. Työyhteisössä onkin tapana sanoa, ettei mankeli pyöri ilman Petteriä.

”Työnjohtajat ovat oikein hyviä ja ammattitaitoisia työssään”

Petteri kuvailee työpäivänsä olevan erittäin monipuolisia. Jokainen työpäivä on erilainen. ”Parasta työssäni on sen vaihtelevuus”, Petteri jatkaa. Lisäksi monipuolinen työ mahdollistaa sen, ettei töissä tule tylsää. Välillä toki haasteitakin tulee, esimerkiksi mankeloidessa levylaatuvaihtelut aiheuttavat pienen haasteen.

”Stremetin työyhteisö on mielestäni oikein hyvä”, kuvailee Petteri. Työkaverit ovat mukavia ja heidän kanssaan on mukava työskennellä. Petterin mielestä työnjohtajat ovat oikein hyviä ja ammattitaitoisia työssään, mikä edesauttaa asioiden eteenpäin menemistä. ”Vaihteleva ja mielenkiintoinen työ on johtavassa asemassa auttamaan työssä jaksamista”, kertoo Petteri. Lisäksi hän palautuu töistä hyvän ruoan parissa sekä lenkkeillen ja pyöräillen.

Työkaverit kuvailevat Petteriä luotettavaksi ja reippaaksi työntekijäksi. ”Petteri on monitoimimies, jonka poissaolon huomaa”, työkaveri kertoo. Petteriä pidetään avuliaana ja ystävällisenä työkaverina, jolla on laaja osaaminen alasta. Hän myös auttaa mielellään muita.

Uratarinoita Stremetiltä – särmääjä Aleksi

Vuoden positiivisemmaksi työntekijäksi valittu Aleksi Hellsten kuvailee itseään sosiaaliseksi ja iloiseksi särmääjän aluksi. Aikaisemmin hän on opiskellut kokiksi ja tehnyt niitä töitä noin seitsemän vuoden ajan. Sitten tuli kyllästyminen ravintola-alaan ja Aleksi halusi lähteä kokeilemaan muita juttuja.

Aleksi kertoo päätyneen Stremetille töihin kaverin antaman vinkin kautta. ”Sen jälkeen soitinkin suoraan Hansille ja hän kysyi heti, että milloin voin aloittaa”, Aleksi lisää. Stremetillä Aleksi on ollut nyt neljä vuotta töissä. Taloon tullessaan hän ei ollut koskaan edes nähnyt kyseisen alan laitteita.

Alussa kaikki oli uutta ja melko haastavaa. Aleksin mielestä hänellä meni noin vuoden päivät ennen kuin hän alkoi pääsemään itsenäiseen työskentelyyn osien ja kuvien kanssa. ”Työkavereiden opeilla ja kannustuksella ehkä vielä joskus ollaan mestareita”, Aleksi kertoo iloisena. Aleksin työhön kuuluvat melkein pelkästään työskentely särmäreiden kanssa. Välillä hän tekee jenkausta tai holkitusta. Työpäivät alkavat aamukuudelta, jolloin koneet laitetaan päälle ja aloitetaan tekemään tuotteita lähtövalmiiksi asiakkaalle.

”Työkavereiden opeilla ja kannustuksella ehkä vielä joskus ollaan mestareita”

Aleksin mielestä parasta työssään on onnistumiset, kun itse keksii miten toteuttaa joitakin kappaleita. Haastaviakin hetkiä tulee, jos käsittelyyn saapuu hänelle uusi tai tekotavaltaan hankalampi osa. ”Työkaverit meillä on kaikki avuliaita ja mukavia. Kysyessä apua varmasti saa vaikkakin pienen hyväntuulisen kettuilun kera”, Aleksi kertoo pilke silmäkulmassaan. Johtoporrasta on hänen mielestään helppo lähestyä. Työntekijöiden toiveita ja ideoita otetaan huomioon hyvin. Aleksi ei koe alaa liian rankaksi ja jaksaa työssään hyvin. Hän kokee oman palautumisen kannalta tärkeäksi liikunnan, jota Aleksi harrastaakin laidasta laitaan.

Työyhteisössä Aleksi on todella pidetty työkaveri. Muut työkaverit kuvaavat Aleksia erittäin tunnolliseksi, tarkaksi ja ahkeraksi työntekijäksi. ”Aleksilla ei ole huonoja päiviä. Tai jos on, niin hän kääntää senkin hymyksi”, työkaveri kuvaa. Aleksista on sanottu, ettei hän ikinä myöhästy ja tekee työt mukisematta. ”Aleksilla on aina hymy huulilla ja ottaa kaikki huomioon”, toinen työkaveri jatkaa.